Историята на преглеждани продукти е празна

Как да удължим живота на акумулатора?

Независимо от технологията на проектиране на акумулатора, той има ограничен живот. Това зависи от условията, при които работи, от правилната поддръжка и зареждане, от химичните процеси, които протичат в него, атмосферните условия и климата. Възможно е да удължите живота на акумулатора от 2 до 3 пъти, ако го експлоатирате коректно. А това означава, че можете да разчитате на автомобила си. 

На Вашето внимание, Ви представяме 7 начина, чрез които може да удължите живота на акумулатора си.

  1. Избягвайте честото шофиране „за кратко“: акумулаторната батерия се използва всеки път, когато стартирате автомобила си, а след това се зарежда от двигателя по време на пътуването. Ако шофирате само на кратки разстояния, ще бъде невъзможно за акумулатора да си възвърне изгубената мощност и ако повтаряте ежедневно този процес, напрежението на батерията ще намалява постепенно до момент, в който няма да може повече да стартирате автомобила си. Поддържайте батерията на колата си, като я управлявате често и за по-дълги интервали от време.  
  2. Закрепете добре акумулатора: ако не е добре закрепен акумулаторът, прекомерната вибрация може да повреди вътрешните му компоненти, създавайки късо съединение и намалявайки живота на батерията. Затова е от жизнено важно значение той да е винаги плътно закрепен.
  3. Минимизирайте консумацията докато двигателят е изключен: добре за акумулaторът е да е зареден приблизително на 100%. Преди да излезете от автомобила се убедете, че всички светлини и други консуматори на енергия са изключени, в противен случай ще използват мощност от акумулатора и той впоследствие може да се разреди.
  4. Поддържайте акумулатора си чист: убедете се, че капакът на акумулатора е чист, сух и без замърсявания. Нечистата батерия може да се изтощи и да създаде късо съединение. Терминалите на батерията ще корозират с течение на времето и поддържането им в чисто състояние е чудесен начин да удължите живота на акумулатора на автомобила Ви.
  5. Опитайте се да сведете до минимум излагането му на топлина: топлината е мъчителна за батериите, защото увеличава скоростта на изпаряване на вода от клетките, а това води до намаляване мощността на акумулатора. Паркирането на автомобила на сянка и/или в гараж са добри практики, с които да помогнете на Вашия акумулатор да изолира топлината.
  6. Проверявайте напрежението на акумулатора веднъж месечно: веднъж напълнени акумулаторите ще започнат бавен саморазряд. По-високата температура на съхранение и влажност ще спомогнат за увеличаване скоростта на саморазряд. За да се гарантира, че акумулаторът Ви няма да стигне до точка, когато е негоден или  неспособен да осигури зададения експлоатационен живот, е необходимо да се извършват редовни проверки на напрежението. Важно е да се знае, че акумулатори с напрежение 12.35V или под трябва незабавно да бъдат заредени. Повече за зареждането може да прочетете от статията ни за „СТЕК – УМНОТО решение за продължителен живот на Вашия акумулатор“. 
  7. Не оставяйте автомобила си неизползван за дълъг период от време: независимо дали използвате или не автомобила Ви, в акумулаторът ще протичат химични процеси и той ще се саморазрежда. Важно е да запомните, че в случаи на неизползване на акумулатори за по-дълго време е необходимо да заредите. 

Всички акумулатори имат ограничен живот, който зависи от условията, при които работят. Поддържайте акумулаторите според съветите по-горе, за да имат по-дълъг живот и за да спестите разходи, които бихте могли да дадете за нещо по-приоритетно. 

Запознайте се с акумулаторите VEGA  – собствен бранд на CarProfi и световно-известните зарядни на CTEK, чийто ексклузивен вносител са CarProfi и полезни статии за тях в нашия блог