Спирачен диск

Спирачни Дискове

Важна част от спирачната система на моторното превозно средство е спирачният диск. Като водеща съставна част от нея, той има ролята да убива скоростта, за да осигури ефективното спиране на автомобила при нужда. Високото качество на изработка и подбора на правилния спирачен диск е от първостепенно значение. 
Спирачните дискове имат форма на метални дискове, която е резултат от прецизна обработка на устойчиви сплави с машина. Те са приспособени за тежки нива на експлоатация, тъй като при работата им се генерират температури от над 500 градуса по целзий. Освен това те трябва да издържат и на триенето, което се получава при команда, дадена от спирачката, когато буталото трябва да окаже натиск върху работната част на диска. Влагането на висококачествени сплави в производството на спирачни дискове е гарант, че дискът няма да се износи твърде бързо и да стане неефективен, което да доведе до неговата смяна.

Животът на спирачните дискове зависи преди всичко от материала на изработка, от шофирането на автомобила, както и от спирачните накладки. В техническата документация на превозното средство е посочена информация колко често трябва да се сменят спирачните дискове. Макар и при добра грижа, след определен експлоатационен период се налага смяната им. Спирачните дискове се различават по вид и цена, и в известна степен по устройство, в зависимост от марката и модела на превозното средство. Ето защо при покупката на спирачен диск онлайн е важно да изберете правилния модел автомобил, за който ви е необходим. По правило е редно да се сменят спирачните дискове на цялата ос, дори и единият диск да няма диагностициран проблем. Заедно със смяната на спирачния диск се прави смяна и на накладките.

CarProfi.bg може да ви предложи съдействие, в случай на нужда от допълнителна информация и консултация при избора ви на спирачни дискове за автомобила.