Акумулатор

Акумулатори

Акумулаторът е сред основните и най-важни части за движението на всяко МПС. Той доставя електрическа енергия в автомобила. Със завъртането на ключа или натискането на съответното копче веригата се затваря и се изпраща сигнал до акумулаторната батерия, с получаването на който акумулаторът преобразува химическата енергия в електрическа и подава ел. мощност към стартера, който завърта двигателя и колата е готова за потегляне.

Автомобилният акумулатор е вид батерия, която съхранява и доставя на превозното средство необходимата му електрическа енергия. Стандартно акумулаторите са оловно-киселинни, като всеки се състои от 6 отделни акумулаторни клетки, които са поставени в кутия и помежду им има последователни мостове, които ги свързват. Всяка клетка се състои от плочи с + и - активна маса, а между плочите има сепараторни пластини, които са отделени с електролит, в зависимост от консистенцията на който, оловно-киселинните акумулатори се делят на няколко вида.

Като всяко нещо и автомобилният акумулатор си има давност. Средната продължителност на живота на един акумулатор е около 4–5 години, но известно влияние върху нея има грижата, която сте полагали. Многократните цикли на разреждане и зареждане се отразяват негативно върху дълготрайността на акумулаторната батерия. Когато настъпи моментът, в който е хубаво да помислите за смяна, колата ще ви даде ясни индикации – по-трудно запалване на двигателя или рязко преустановяване работата на електрониката в колата (електрически прозорци, дистанционни ключалки и прочие)

При поръчка на акумулатори онлайн от CarProfi.bg, ако имате нужда от съдействие, обърнете се към нашия екип и някой от нашите професионалисти ще ви отдели нужното внимание, за да сте сигурни, че сте направили най-добрия избор за вашето превозно средство.