Маслен филтър

Маслени филтри

Триенето на металните елементи на двигателя при механично движение, изгарянето на гориво и намаляването на качествата на моторното масло с времето са предпоставки за появата на различни твърди частици, плуващи в маслото. Тези частици могат да предизвикат разнообразни по характер повреди и амортизации на мотора, а от там и на целия автомобил.

Именно за да бъдат своевременно отстранени тези вредни частици, се използва така нареченият маслен филтър. Той представлява неголяма цилиндрична част, направена от метал, която се монтира в долната част на двигателя. Там той събира и филтрира различните по произход утайки, стружки, сажди и други малки частици, които потенциално биха възпрепятствали правилната функция на двигателните частици.

Маслените филтри се различават по големина и до някаква степен по утройство, според марката и модела на автомобила. Затова е важно, когато закупувате маслен филтър онлайн, да се уверите, че сте посочили коректно неговия модел от изброените по-долу категории.

По правило е редно масленият филтър да се подменя заедно със смяната на маслото. Всеки производител има различни препоръки относно това през колко време е препоръчително да се случва смяната, но в общия случай този период е около една година, 10 хиляди километра или между 250 и 500 моточаса. Тези параметри варират според модела на автомобила, начина му на експлоатация, качеството на използваното двигателно масло и качеството на горивото.

Екипът на CarProfi.bg е насреща, в случай че имате нужда от всякаква допълнителна информация, консултация или помощ при избора на правилния маслен филтър за вашия автомобил.