Носач/ Щанга

Носачи и щанги

Шарнирните носачи са една на пръв поглед дребна част от автомобила, която обаче също отговаря за правилната му работа и безопасността при шофиране. Те са част от окачването на автомобила, което служи за създаване на гъвкава връзка между автомобилното шаси и каросерията.

При завой правилната позиция на автомобилните колела се осигурява от съединяващи и въртящи се компоненти, разположени между люлеещите носачи и шенкелите. Това са именно носачите, на чието изправно състояние и правилна функция е поверен комфортът при возенето в автомобила и неговата възможност за спиране. Важно е редовно да проверяваме тяхното състояние, ако искаме едно удобно и гладко каране през цялата година. Шарнирните носачи играят важна роля за запазване позицията на шасито и пътниците в него, когато автомобилът минава по неравен път. Те осигуряват гладко и комфортно возене.

Шарнирните носачи представляват вертикално люлеещи се пръти, чието движение е напречно на движението на автомобила. На всеки край на носачите се разполагат шарнирни елементи, които ги свързват с колелата и купето на автомобила.

При носачите , както и при всички други части на автомобила, след определен срок се появяват повреди. Честото шофиране по неравни и разбити пътища води до по-бързото изхабяване на носачите. Затова редовният преглед е необходимост.  Признаците, по които можем да познаем неизправността на носачите, са няколко, един от които е шумът, идващ от колелата.

Ако се притеснявате при избора на шарнирен носач, обърнете се за помощ към нас и специалист от нашия екип ще ви разясни всичко нужно, за да направите качествен избор за колата си онлайн в CarProfi.bg.