Историята на преглеждани продукти е празна

DENSO Iridium – запалителни свещи от ново поколение

Запалителната свещ е елемент от запалителната система на двигателите с вътрешно горене. Монтирана е в горивната камера в двигателната глава и с нея се осъществява възпламеняване чрез искрене на горивната смес в цилиндъра на двигателя.

Запалителните свещи се използват при автомобили с бензинови двигатели докато подгревните свещи са за дизелови двигатели (повече за подгревните свещи може да научите от статията „Подгревни свещи Rescal: бърз старт за двигателя, грижа за околната среда, перфектна безопасност, издържливост за дълъг период от време“.  

Изберете подходяща запалителна свещ според модела на Вашия автомобил!  

Запалителната свещ се състои от централен електрод, порцеланов изолатор, метален корпус и електрод. Електрически свързан е с общия проводник на двигателя.

Докато подгревните свещи работят при високо налягане и високи температури – 1000 – 1300°С  и подават топлина първоначално с нагревателния елемент на върха, то запалителните свещи запалват чрез искрене с високо напрежение между двата електрода в точно определен момента през определени периоди.  

От запалителните свещи зависи:

  • лесното запалване на двигателя
  • работата му в режим на празен ход
  • ускорението и максималната скорост на автомобила
  • икономичността на автомобила.

Запалителните свещи се характеризират с определено работно топлинно число. Топлинното число означава степента на устойчивост на запалителните свещи към топлинното натоварване в двигателя при различни условия на експлоатация:

  • колкото по-ниско е топлинното число на запалителната свещ, толкова по-високо е съпротивлението ѝ на топлинно запалване и толкова по-малка е устойчивостта им към замърсяване – това са т.нар. „студени“ свещи, които като обикновено се използват при по-високо оборотните двигатели, с по-голяма степен на сгъстяване 
  • колкото по-високо е топлинното число на свещта, толкова по-ниско е съпротивлението ѝ на топлинно запалване и толкова по-висока е устойчивостта ѝ към замърсяване – това са т.нар. „горещи“ свещи, които, се използват при по-ниско оборотните двигатели, с по-ниска степен на сгъстяване. 

Топлинното число се съдържа в обозначението на запалителната свещ. Основният казус е, че липсва общоприет международен стандарт за неговото обозначаване.

Как да изберете подходяща запалителна свещ?

Едни от основните причини при избор на подходящи запалителни свещи за Вашия автомобил са условията на двигателя и начинът на шофиране.  Например, ако шофирате продължително и използвате нормални свещи, те ще прегреят. 

CarProfi като надежден партньор представя запалителни свещи 

Корпорацията DENSO е световен производител и доставчик на авточасти. Разработва решения за after market сегмента и индустриалния сектор, като обхваща пазари в целия свят и продължава разрастването си, създавайки производствени комплекси с цел задоволяване по-нататъшното глобално търсене на своите продукти. 

DENSO е един от водещите световни иноватори и производители на технология на запалване, включително запалителни свещи. Това е първата компания, която стартира производството на дълготрайни автомобилни запалителни свещи Iridium. Изобретява най-малкия и най-ефективен връх на запалителна свещ - от 0,4 мм. DENSO също така разработва спринцовки за генериране на иридия CoGeneration - уникална гама от здрави, високоефективни спринцовки с иридий, специално предназначени за производството на газови двигатели.

Иридият като метал в запалителните свещи: 

Подобно на платината, иридият е благороден метал и се характеризира с изключително висока точка на топене и сила. Поради тези свойства той се използва широко в най-модерните технологии в различни отрасли като космическата, медицинската и автомобилната промишленост. Използвайки нова иридийна сплав, разработена независимо от DENSO, серия IRIDIUM постига изключително тънък централен електрод с диаметър само 0,4 мм. Колкото по-тънък е централният електрод на запалителната свещ, толкова по-надеждна ще бъде нейната функционалност. Това увеличава производителността на двигателя и подобрява пробега и ускорение. 

Иридият се характеризира с:

  • Точка на топене: в сравнение с платината, точката на топене е приблизително 680°C по-висока и има свойството да бъде трудно да се стопи дори при висока температура от електрическо изхвърляне или изгаряне.
  • Сила: е сравнение с други материали, тя има по-голяма здравина на материала и е стабилна при различни работни условия.
  • Електричество: тъй като има ниско съпротивление, дори в сравнение с платина или никел, то е подходящо за електроди на запалителни свещи.
  • Твърдост: той е труден материал, който е по-твърд и по-силен от другите материали.

Denso Iridium е серия от ново поколение запалителни свещи, предназначени за съвременното поколение бензинови двигатели, чиито основни предимства са:  

  • работен живот над 100 000 км
  • изискват много ниско работно напрежение по време на целия си работен живот
  • имат възможност да възпламенят и по-бедни гориво-въздушни смеси
  • подобрен контрол над емисиите отделяни вредни газове.

Изгледайте краткото видео с какво се отличават запалителните свещи на Denso Iridium: 

Изберете правилните запалителни свещи DENSO според модела на Вашия автомобил!

При нужда от консултация за продуктите, посетете нашите магазини и/или се обадете  на телефон 0700 43 003.

Ще Ви очакваме!