Горивна помпа

Горивни помпи

Горивната помпа е един от ключовите компоненти на всеки автомобил, защото тя отговаря за подаването на достатъчно гориво с правилно налягане, така че горивните дюзи да впръскат нужното количество в системата.

Горивната помпа при бензиновите двигатели обикновено се намира вътре в резервоара на автомобила, докато при дизеловите –  в резервоара има друга помпа, а горивната, която генерира високо налягане и контролира реда, в който се отварят дюзите, се намира при двигателя. За да извършва правилно своята функция, горивната помпа се нуждае от различни компоненти, които често са скрити за окото, но играят ключова роля за движението на превозното средство.

Ако горивната помпа на бензиновия двигател се повреди, в горивната рейка не се подава гориво и двигателят не може да се стартира. При подобен случай помпата задължително трябва да се подмени. Обикновено помпата върви в комплект със сензор за нивото на горивото, който също трябва да се извади от резервоара за гориво. При някои модели автомобили е достатъчно да замените само горивната помпа. Всички компоненти, които се изваждат за подмяна на горивната помпа, се монтират обратно по обратния ред. Тъй като демонтирането на горивната помпа е сложен процес от оперативни действия и повредата на помпата може да спре изцяло работата на автомобила ви, не бива да пренебрегвате признаците на повреда, напр. шумната работа на помпата. За да предпазите горивната помпа от неправилно смазване, не е препоръчително да карате автомобила си с малко количество гориво в резервоара.

При нужда от подмяна на горивната помпа, екипът на CarProfi.bg ще ви помогне да изберете правилната за вашата марка и модел автомобил, така че да осигурите качествени части за вашето превозно средство.